Sample Data

A gyerekülésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat összefoglaltuk néhány pontban. Ezek segítségül szolgálhatnak a megfelelő gyerekülés kiválasztásához egyedi szempontok alapján (isofixes-es autó, gyermek adottságai, anyagi lehetőségek stb.) Mind az egyéni használat, mind a törvényi előírások nagyon fontosak. Az ADAC Teszteredmény a legfontosabb kiindulópont ha elsődlegesen a biztonsági szempont szerint választunk gyerekülést. Ha kérdése merül fel keressen meg bennünket, szívesen segítünk a gyerekülés választással kapcsolatban.

 

  • Gyerekülések kategóriái, típusai

A gyereküléseket a gyerek súlya alapján csoportokba sorolják. Döntő fontosságú a gyerek súlya, emellett a magasságot és az életkort is érdemes figyelembe venni, érdeklődjön szakeladóknál ezzel kapcsolatban.

0+ csoport (0-13 kg): Babahordozó. Minden esetben menetiránynak háttal kötjük be. A kisgyerekek ezekben az ülésekben nagy biztonságban vannak, ezeket az üléseket akkor cseréljük, ha a gyermek feje már a hordozó tetején túl ér, illetve a lába is túlnyúlik a hordozón.

I csoport (9-18 kg):  Ebben a kategóriában 2 fajta gyerekülés van. Az egyik 5 pontos biztonsági övvel rögzíti a gyereket, míg a másik a gépjármű saját biztonsági övével egy védőpajzson keresztül. Az 5 pontos biztonsági övvel ellátott modellek esetén a gyerekek kényelmesebben alszanak, és kevésbé izzadnak, pszichésen elviselhetőbb mint a pajzsos beszorultság. Néhány gyerekülést még menetiránynak háttal is be lehet kötni. Fontos: az 5 pontos biztonsági övek esetén az övet mindig feszesre kell húzni, emellett a gyerekülést is a legfeszesebb módon kössük be a gépjárműbe!

II csoport (15-25 kg) és III csoport (22-36 kg):  Általában a gépjármű hárompontos biztonsági övét használjuk a bekötésnél. Figyeljünk arra, hogy ez is feszes legyen. Ezeket a gyereküléseket a gyermek kb. 3 éves korától ajánljuk ( kb. 100 cm-es magasságtól). Az ülésmagasítók oldalirányú ütközéskor nem nyújtanak megfelelő védelmet, alvásnál a gyermek könnyen kicsúszik az öv alól.

 

  • „ISOFIX” gyerekülések használhatósága

Az ISOFIX egy univerzálisan szabadalmaztatott gyerekülés rögzítési rendszer. A legújabb és a legbiztonságosabb rögzítési mód, a helytelen bekötést  kiküszöbölhetjük vele. Mára már szinte minden autóban megtalálható az isofixes bekötéshez szükséges fém csatlakozópont. Az isofixes gyermekülések isofix rendszerrel nem ellátott autóban hagyományos módon, 3pontos biztonsági övvel is beköthetők. Nagyon nagy előnye, hogy a speciálisan kialakított váz elnyeli az ütközésből eredő energiák nagy részét. A gyerekülés együtt mozog az autó karosszériájával.
ISOFIX-es autó típusok listája: http://kid.hu/extra/isofix.pdf

 

  • Gyerekülés vásárlás előtt

Mielőtt gyerekülést választunk, mindenképpen tájékozódjunk. Ebben nagy segítségünkre vannak a gyereküléstesztek. (Lásd Teszteredmények menüpont). Vegyük figyelembe, hogy a gyerekünk élete, sérülése lehet a tét! Figyeljünk az ECE tanúsítványra (narancssárga címke), amelynek minden autósülés címkéjén szerepelnie kell! Ez tájékoztat bennünket arról, hogy az általunk választott autósülés a legújabb teszteknek megfelel-e: ECE R 44/04  (2005 júliusa óta). A korábbi ECE R 44/03 számmal kezdődő gyerekülések még használhatók, de inkább az újabb 44/04-es termékek ajánlottak a módosítások miatt. Az ECE 44/02-es számúak nem használhatók már!

 

  • Következő kategóriájú gyerekülés vásárlásának ideje

Átlagosan 8-10 hónaposan növik ki a babahordozót a gyermekek, 3 évesen pedig a 9-18 kg-os kategóriát. Elsődleges szempont, hogy a fejet jól támassza meg a gyerekülés. Amennyiben már nem teljesíti ezt a szempontot (túlnőtt a gyerekülés tetején),  akkor cseréljünk nagyobb gyerekülésre. Vegyük figyelembe a gyermek súlyát, magasságát és korát is.

 

Használt gyerekülést csak megbízható forrásból vásároljunk. Vegyük le az ülésről a huzatot, és alaposan nézzük át az üléstestet: látunk-e rajta repedést, törést, deformálódott-e. Nézzük meg a belső biztonsági övet is: gyűrődés, repedés, ránc, horzsolás ne legyen rajta. Az övcsat is megfelelően működjön, finoman hangos kattanással csatolódjon be. Használt ülés esetén is vegyük figyelembe az ECE tanúsítványt! Jelenlegi legjobb eredményt mutatja: ECE R 44/04 (2005. júliusától). Használhatók még az ECE R 44/03 tanúsítvánnyal ellátott autósülések is. Lehetőleg csak ismerősöktől vásároljunk, akik biztosítanak afelől, hogy nem volt karamboljuk a gyereküléssel.

Átvizsgált, egy év garanciával rendelkező gyerekülést itt vásárolhatnak : www.hasznaltgyerekules.hu

 

  • Törvényi előírások –  gyerekülés nélküli utazás

A  gyermekek 150 cm magasságig csak biztonsági gyerekülésben utazhatnak a gépjárműben. Nagy figyelmet kell fordítani a gyerekülések megfelelő beállítására, illetve a megfelelő ülés kiválasztására is. Egy rosszul megválasztott autósülés akár komolyabb sérüléseket is okozhat. Az ülésmagasító önmagában nem elég, a biztonsági öv adottság szerinti elvezetése okozhat sérüléseket és a fejet, az oldalt sem támasztja meg. Ha a gyermek még nincs 12 éves, de a testmagassága már meghaladja a 150 cm-t, akkor neki már semmilyen biztonsági gyerekülésre nincs szüksége, elegendő a gépjármű hárompontos biztonsági öve. Taxiban nem kötelező a gyermeket ülésben szállítani, de kifejezetten ajánlatos!

 

  • Garancia a gyerekülésekre

A RÖMER gyerekülésekre 2 év gyártói garancia van. Amennyiben bármilyen problémája akad a termékekkel kapcsolatban haladéktalanul keressen meg bennünket. Amennyiben a helyszínen azonnal nem orvosolható a probléma, úgy a javítás idejére csereülést biztosítunk igény esetén.